00386 41 676 094
8.00 - 20.00

Je pametno jesti pred treningom?

Vsi smo se že kdaj srečali s podobnim problemom: ali je pametno, da zdajle nekaj prigriznem, čeprav sem že obut v športne copate? Danes bom razrešila Vašo dilemo in odgovorila na nekaj vprašanj, ki se nekaterim pojavijo večkrat, spet drugi pa s tem morda niti nimajo težav. Pa vendar je pametno, da razjasnimo dilemo o tem, do kdaj je Pred treningom še sprejemljivo jesti in kdaj ne.

 


1.    Koliko časa mora miniti med obrokom in vadbo?

 

Ne glede na to, v katerem delu dneva se odločite za trening, je pomembno, da se zavedate, da vadba po obilnejšem obroku ovira Vaše sposobnosti med samim treningom, povzroči pa lahko tudi slabost, krče in druge podobne težave. Zato je pomembno, da se svoje aktivnosti lotite vsaj dve do tri ure po obroku


2.    Kaj pa, če že nekaj časa nisem jedel in sem lačen?


V kolikor je od Vašega zadnjega obroka minilo več ur, je seveda pametno nekaj malega prigrizniti, vendar bodite pozorni, da bo hrana lahka in energetsko bogata – telo mora imeti za napore, skozi katere bo med treningom šlo, energijo. Predlagam, da v takšnih primerih petnajst do trideset minut pred treningom zaužijete hrano, ki ima približno 25 gramov ogljikovih hidratov; npr. eno žlico rozin, banano ali nekaj slanih krekerjev.


3.    Kako pa je s hrano po treningu?


Trideset minut do ene ure po vaši aktivnosti je pametno zaužiti nekaj hranilnega, da si bodo mikro poškodbe, ki so med treningom nastale v Vaših mišicah, hitreje opomogle. Zato se priporoča čokoladno mleko, jogurt, sir, banana, ananas ali kakšna energijska čokoladica. To bo preprečilo razbolenost mišic in nahranilo telo po intenzivni vadbi.


Pomembno je, da se treningov lotevate nahranjeni, vendar ne s polnim želodcem. Sama najraje telovadim tri ure po obroku, ker je občutek takrat res pravi za to, da svoje telo pošljem v fizični stres. In tudi sami boste videli, da je zlata sredina ta, ki prinaša rezultate. 

 

Avtorica: Petra Dolenc

Fiteo.si je blagovna znamka, ki združuje interese tako rekreativnih kot profesionalnih športnikov. Na straneh Fiteo.si boste našli vrhunske športne pripomočke, športno kozmetiko ter nasvete trenerjev, ki so se odločili, da podpirajo posameznika na poti do športnega uspeha.

  • 00386 041 676 094
  • 8.00 - 20.00
  • Čopova 1, 3310 Žalec
Fiteo.si © Coyright 2015
prekes namams