00386 41 676 094
8.00 - 20.00

Samonadzor

Tu ga imate – prelep, čudovit kos torte s prijateljičine zabave. Saj ste jo jedli večer prej, a ta zadnji kos Vas preprosto ne pusti spati. Skoraj ga lahko že slišite, kako kliče Vaše ime in čutite, da se mu je nemogoče upreti. Zdaj pa Vas opomnim – motite se. Seveda se mu lahko uprete, še posebej če mislite, da Vas bo spustil z vajeti in si boste po njem privoščili še več. Postavili ste si cilje, je tako? Razumem, da mislite, da ta kos torte predstavlja užitek – saj do neke mere ga, - vendar pa je v svoji slabši verziji le past, ki bo poskušala sabotirati Vaše delo in dosedanji napredek.

 

 


Ne me razumeti narobe. Seveda je prav, da si sem in tja privoščite nekaj sladkega, toda bodite pozorni, da ne bo misel na sladko vodila Vašega življenja.  Bitka med samonadzorom in željo po potešitvi je lahko zastrašujoča, tega se zavedam bolj, kot si mislite. Vendar nikar te kompulzivne želje ne potešite s krofi, hamburgerji, tortami … Globoko v sebi veste, da Vam bo kasneje žal. 


Naj Vam povem nekaj malega o sebi. Včasih bi dala vse, da bi lahko vsak dan jedla čokoladne dobrote. Takšna pač sem, obožujem okus sladkega. Vendar, ko sem tako dan za dnem prihajala iz šole in namesto zdravega kosila jedla piškote, sem začela opažati grozljive spremembe v razpoloženju in jasno, tudi na telesu. Bila sem skoraj omotična, ko sem segla po čokoladi, za katero sem slepo verjela, da mi bo polepšala življenje, mi dala zagon. Vendar sem le izgubila energijo in voljo do marsičesa. V obraz sem postala bolj zabuhla, telesna pripravljenost mi je postopoma upadala, počutila sem se kot kup saj veste česa. Iskala sem rešitve, kako bi uravnovesila svojo željo po sladkem in zdrav način prehranjevanja. In čez čas me je zadelo: kaj pa, če si sladko privoščim le ob koncu vikenda? In po tem načelu živim še danes. Čez teden se piškotov, bonbonov, štrudljev, rogljičkov in podobnega ne dotaknem, razen v kriznih primerih, ki jih razrešim s koščkom temne čokolade. Na koncu tedna (običajno so to sladki petki) pa si  brez slabe vesti vzamem nekaj sladkega. Na ta način mi je uspelo uravnovesiti svoje dolgoročne cilje in kratkotrajne želje. 


Toda potem mi je na vsake toliko sedlo še kaj, kar imenujemo greh, in tako sem po vzoru Zuzke Light, Poljakinje, ki kot fitnes trenerka dela v Ameriki, v svoj ritem vpeljala FM (free meal) in WEM (workout earned meal) obrok, oz. kot sem ga sama prevedla; PO (prosti obrok) in ZO (zasluženi obrok). To pomeni, da če želim kos domače pite, moram najprej čez svoj trening, potem pa si ga brez slabe vesti vzamem. Ravno ta vikend je mama po moji želji spekla Sacher torto. In mi je bilo žal, ker sem jo jedla? Nikakor, saj sem pred tistima dvema kosoma že na tešče naredila izvrsten trening, po zaslugi katerega je moje telo še dolgo časa po njem porabljalo kalorije.


To sem napisala zato, da boste videli, da moj cilj ni odrekanje in moj namen ni, da bi se Vi povsem odrekli svoji najljubši hrani, nasprotno – verjamem, da mora biti del Vašega življenja, saj se boste tako lažje motivirali.


Potrebno je veliko discipline in motivacije, da se temu kosu tortice uprete, še posebej, če ste že včeraj na zabavi pojedli dva. Toda zavedajte se, da tudi če se pregrešite, ni konec sveta. Pomembno pri samonadzoru je, da znate poiskati zlato sredino – vsak pa zase najbolje ve, kje je ta sredina. 


Zato si, ko začutite, da se izgubljate v stresu, ki deluje na Vas, vzemite nekaj časa zase, si zaupajte, prevzemite nadzor in si privoščite sprostitev. Kajti največkrat ravno stres zvablja ljudi v kompulzivno poseganje po nezdravi, predelani hrani. 

 

Avtorica: Petra Dolenc

 

Fiteo.si je blagovna znamka, ki združuje interese tako rekreativnih kot profesionalnih športnikov. Na straneh Fiteo.si boste našli vrhunske športne pripomočke, športno kozmetiko ter nasvete trenerjev, ki so se odločili, da podpirajo posameznika na poti do športnega uspeha.

  • 00386 041 676 094
  • 8.00 - 20.00
  • Čopova 1, 3310 Žalec
Fiteo.si © Coyright 2015
prekes namams