Štirje nasveti za boljše sklece
00386 41 676 094
8.00 - 20.00

Štirje nasveti za boljše sklece

Sklece. Obožujem jih. So enostavne in učinkovite, saj krepijo več različnih mišičnih skupin: od ramenskega obroča, prsnega koša, do rok, hrbta in trebušnih mišic. Na žalost pa jih veliko ljudi še vedno izvaja napačno in s tem ne izkoristijo celotnega potenciala vaje.

 


Tako kot pri večini vaj, je tudi pri sklecah tako, da nepravilna izvedba vodi do manj učinkovitih rezultatov ali celo poškodb. Zato je pomembno, da svoje sklece nadgradite oz. jih začnete izvajati pravilno.


1. Komolce not! Verjetno so prav komolci ena najbolj značilnih napak, še posebej pri začetnikih. Ne smete jih riniti navzven, temveč jih morate potisniti noter, proti telesu, tako da kot med telesom in komolci ni večji od 45°.

 

2. Zadnjico dol! Pri sklecah je pomembno, da vam zadnjica ne gleda navzgor kot kakšna špica. Ne izvajate strešice, ampak ravno skleco. Zato naj bo med izvajanjem vsak del telesa vzporeden s tlemi. Kajti če zadnjica med skleco gleda navzgor, potem krepite le roke in ne prsnih ter trebušnih mišic.

 

3. Stabilizacija središča! S središčem so mišljene vse trebušne mišice, ki jih med samim izvajanjem napnite. V kolikor boste boke spuščali dol, boste lahko začutili, da trebušne mišice niso aktivne, tega pa ne želite, mar ne? Zato napnite trebuh, da bo telo vzporedno s tlemi. S tem boste poskrbeli tudi za zdravje Vaše hrbtenice.

 

4. Vrat v nevtralno pozicijo! Nekateri ljudje so prav smešni in glavo usmerjajo navzgor, kot bi jih zanimalo, kaj je na stropu. To ni dobro. Glejte v tla, da bo položaj vratnih vretenc nevtralen. 


Zavedam se, da Vam bo izvedba sklece s temi nasveti morda težja, še posebej, če ste jih do zdaj izvajali napačno. Vendar pa je to edina pravilna izvedba in večkrat ko jo boste ponovili, bolj Vam bo prišla v kri. Samo vztrajate!

 

Avtorica: Petra Dolenc

Fiteo.si je blagovna znamka, ki združuje interese tako rekreativnih kot profesionalnih športnikov. Na straneh Fiteo.si boste našli vrhunske športne pripomočke, športno kozmetiko ter nasvete trenerjev, ki so se odločili, da podpirajo posameznika na poti do športnega uspeha.

  • 00386 041 676 094
  • 8.00 - 20.00
  • Čopova 1, 3310 Žalec
Fiteo.si © Coyright 2015
prekes namams