Lahko spremenite svoje življenje - genetika ni več izgovor!
00386 41 676 094
8.00 - 20.00

Lahko spremenite svoje življenje - genetika ni več izgovor!

Včasih se mi zdi, da se ljudje vse preveč izgovarjajo na svoje gene, češ, da so takšni zaradi njih. Seveda je lažje poiskati izgovor in gene kriviti za to, kako smo videti, kot da bi se odkrito pogledali v ogledalo in si priznali, da si v resnici na veliko prizanašamo in ne poskušamo na tej poti ničesar spremeniti.

 

 

Strinjam se, genetika ima velik vpliv na naš fizičen izgled, vendar pa nanj kljub temu ne vpliva v celoti. Barva oči, višina, konstitucija, barva las, oblika stopal ipd.  Vendar ponavljam, ni nujno, da Vas doletijo »družinske« bolezni, ki pestijo vaše domače. Samo pomislite, koliko lahko pripomorete k svojemu zdravju, koliko nadzora imate v resnici sami nad seboj – da, tudi ko nanese na srčne bolezni, artritis in raka.

 

Univerza v Utahu (University of Utah) je pred več leti začela svoj projekt o epigenetiki, ki jo B. Godec Kopčič in N. Hrast v svoji mali raziskavi Epigenetika – kako jo razumejo osnovnošolci? navajata kot področje molekularne biologije, ki preučuje spremembe v izražanju genov organizma, ki niso povezane s spremembami v zaporedju DNK. Študija ameriške Univerze je pokazala, da ni DNK edini, ki vpliva na naše telesne atribute, ampak nanje vplivajo tudi dejavniki okolja – z drugimi besedami, tudi sami vplivamo na to, ali bomo neko bolezen, ki je že leta v družinskem drevesu, eliminirali, ali ji bomo pustili, da zagrize tudi v nas.

 

Morda Vas bo prepričala naslednja raziskava, ki je pod drobnogled vzela dva isto jajčna dvojčka in ju dalj časa opazovala. Kot veste, sta isto jajčna dvojčka rojena z enakim genskim zapisom. Vendar pa sta se dvojčka čez čas začela razlikovati drug od drugega, ne le po videzu, ampak tudi genetsko. Dejavniki okolja, kot so prehrana, stres in gibanje igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju teh sprememb, ki so poglavitne pri postavljanju meja med tem, kar mislite, da ste in tem, kaj lahko postanete.

 

Pomembno je, da se zavedamo, da smo mi tisti, ki moramo spremembi odpreti vrata. Ne da čakamo na magično tabletko, ki jo mimogrede že imamo, le da ne v obliki kapsule, ampak v kombinaciji s pravo prehrano, gibanjem, vero vase, vztrajnostjo ter s še nekaj dodatnimi začimbami. To, da se ljudje ves čas izgovarjajo, češ, da do ujeti v teh telesih in ni v njihovi moči, da bi kaj spremenili, je napačno mišljenje. Motijo se. Tudi jaz sem se včasih motila, danes pa poznam resnico. In táko je življenje – brez teme ni luči, brez neuspeha ni uspeha. Konec koncev je najpomembnejše, da gremo naprej, vztrajamo in tudi v najtežjih trenutkih poskušamo eno nogo postaviti pred drugo.

 

Avtorica: Petra Dolenc

Fiteo.si je blagovna znamka, ki združuje interese tako rekreativnih kot profesionalnih športnikov. Na straneh Fiteo.si boste našli vrhunske športne pripomočke, športno kozmetiko ter nasvete trenerjev, ki so se odločili, da podpirajo posameznika na poti do športnega uspeha.

  • 00386 041 676 094
  • 8.00 - 20.00
  • Čopova 1, 3310 Žalec
Fiteo.si © Coyright 2015
prekes namams